July 27, 2009

Amasra

Safranbolu ve Amasra hafta sonları için ideal bir gezi güzergahıdır bizim için. Her gittiğimizde bir kere daha severiz.

Ama bu gidişimizde Amasra hayal kırıklığı yarattı. Yozlaşmadan fazlasıyla nasibini almış. Kalabalık öyle abartılı ki pazar sabah saat 8 olmadan plajın yarısı dolmuştu. Lunapark kurulmuş ve son sese kadar açılmış arabesk müzik eşliğindeki insan gürültüsü sahilde yapılan yürüyüşleri eziyete dönüştürmüş. Gece deniz kenarında oturur sessizlikte sohbet ederdik ama artık ne mümkün.

Hele balık lokantaları tam anlamıyla para koparma mekanları haline gelmiş. Yediğimiz herşey berbattı. Balık nasıl pişirilir, lezzeti nasıl korunur kesinlikle haberleri yok. Getirdikleri üç farklı balığın üçü de kötü bir yağın içinde patates kızartır gibi kızartılmış, yağını çekmiş, kurumuş ve balık tadını tamamen kaybetmiş süngerimsi bir şeye dönmüşlerdi. Üstelik üç kişilik diye getirdikleri balıklarla iki kişinin bile doyması mümkün değildi.

Amasra salatasında da porsiyon küçülmüş, çeşit azalmış, malzemenin kalitesi bozulmuş. Yüksek fiyatlı balık lokantalarında en azından salatada zeytinyağı kullanılmalıdır. Verilen paranın karşılığında masaya gelen yiyecekler kaliteli ve lezzetli olmalıdır. Ancak daha çok müşteri ve daha çok kazanç uğruna insanlar neredeyse sır sırta oturtuluyor, servis berbat (ekmek gelmesini 10 dakike bekledik ve balıklar soğudu), yemekler lezzetsiz, porsiyonlar küçük ve herşey çok pahalı.

Artık sadece Safranbolu'ya gidip geri döneriz diye düşünüyoruz, çünkü Amasra'nın tersine orası güzelleşmiş ve gelişmişti.

No comments: